Gezondste maaltijdbox
Wil jij graag gezonder eten? Maar vind je het lastig om elke avond maar weer een verse, gevarieerde en gezonde maaltijd op tafel te zetten? Een gezonde maaltijdbox kan jou dan enorm helpen. De chefs bedenken elke week lekkere en evenwichtige gerechten. Jij hoeft ze alleen nog maar te bereiden. Maar wat is nu een goede en verantwoorde box? Op deze pagina lees je alles over de gezondste maaltijdbox van België.
- Een dagelijkse gezonde en gevarieerde maaltijd is belangrijk voor onze gezondheid
- Het is de brandstof voor jouw lichaam e het zorgt dat alle s goed kan functioneren
- Een goede balans van eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en vocht is cruciaal
- Daarnaast draagt gezonde voeding ook bij aan uw mentale gezondheid
- Een maaltijdbox is een praktisch hulpmiddel om gezonder te eten
Welke maaltijdboxen zijn gezond?
In België heb je vandaag de dag de keuze uit flink wat maaltijdboxen. In de basis kunnen we wel stellen dat elke Belgische maaltijdbox gezond is. Het gaat om gevarieerde gerechten met lekker veel groenten, volkoren producten en een goede mix van vlees, vis en vervangers. Dus het kiezen voor een maaltijdbox is in de basis al een goed uitgangspunt om gezonder te eten. Maar wat is nu de meest gezonde maaltijdbox? Hieronder vind je onze top-5.
Gezonde maaltijdboxen top-5 november 2024
- Ekomenu
Ekomenu is de meest gezonde maaltijdbox van België. De ingrediënten zijn biologisch en direct van de boer. Daarnaast houdt Ekomenu rekening met veel verschillende leefstijlen waardoor vrijwel iedereen gezond kan eten. Wekelijks kan je kiezen uit liefst 25 recepten. - HelloFresh
De tweede gezondste box is HelloFresh. De recepten worden gebaseerd op richtlijnen voedselkeuze van de Gezondheidsraad. De recepten worden bedacht en getest door een ervaren team van chefs en deskundigen. Wekelijks zijn er verschillende caloriebewuste gerechten die je kunt kiezen. - Marley Spoon
De gerechten van Marley Spoon bestaan altijd uit ten minste 200 gram groente per persoon en vooral uit volkoren producten. Daarnaast heeft Marley Spoon een sterke focus op gezonde vetten en bevatten de recepten zo min mogelijk zout, olie en suikers. Veel recepten bevatten minder dan 700 calorieën. Elke week vind je 6 – 8 recepten met het label “gezonde keuze”. Dit zijn gerechten laag in calorieën en bomvol groenten en andere belangrijke voedingsstoffen. - Foodbag
Foodbag heeft een speciale lijn met Sana-gerechten. Dit zijn lekker en gezonde recepten die volgens de Sanamethode worden samengesteld. Gezond en evenwichtig eten, dat ook nog eens hartstikke lekker is. - Veganbox
Eet je graag zonder vlees, vis of andere dierlijke producten? Dan is Veganbox absoluut een aanrader. Veganistisch eten erg gezond, maar lastig vol te houden. Veganbox maakt dit gemakkelijk met een handige en snelle maaltijdbox met wekelijks 6 gevarieerde plantaardige gerechten om uit te kiezen.
Hoe ziet een gezonde warme maaltijd er uit?
Gezond leven begint bij gezonde voeding. Gezondleven.be biedt ons een aantal tips voor een gezonde en lekkere avondmaaltijd. Hieronder vertellen we je in het kort hoe een gezonde warme maaltijd er idealiter uitziet.
Samenstelling van een gezonde maaltijd
Een ideale warme maaltijd bestaat voor de helft uit groenten (liefst van het seizoen). Een andere kwart bestaat uit aardappelen of volkoren graanproducten zoals pasta, zilvervliesrijst, of couscous. Aardappelen kan je overigens het beste koken. Het laatste kwart bestaat uit vlees, vis, ei, peulvruchten of vervangproducten.
Voorbeeld gezond weekmenu:
Varieer met vlees, vis en vervangers. Eet bijvoorbeeld twee keer wit vlees, twee keer rood vlees, een keer vette vis (bijvoorbeeld zalm), een keer peulvruchten of plantaardige vervangers en een keer eieren. Op die manier heb je maximale variatie en krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Eet niet vaker dan 1 keer per dag vlees.
Het bereiden van jouw maaltijd
Gebruik voor de bereiding van de maaltijd producten die arm zijn aan verzadigde vetzuren. Het is aan te raden om met name te bakken met vloeibare producten. Denk aan olijfolie of arachideolie.
Gebruik natuurlijke kruiden en specerijen om smaak te geven
Gebruik niet teveel zout maar gebruik vooral natuurlijke kruiden en specerijen, bij voorkeur van het seizoen. Je kunt denken aan smaakversterkers als selderij, peterselie, laurier, peper, basilicum, gember, ui en komijn.
Gebruik niet teveel sauzen
Sauzen zijn lekker, maar het zijn ook echte dikmakers. Neem dus niet bij elke avondmaaltijd een saus. Wil je het wel graag? Maak het dan zelf op basis van groenten van het seizoen of melk.
Frituur en paneer niet teveel
Eet niet te vaak gefrituurde of gepaneerde gerechten. Deze bevatten veel calorieën en vetten.