Glutenvrije maaltijdbox
Zoek jij een glutenvrije maaltijdbox? Ongeveer 1 op de 200 Belgen zou glutenintolerant zijn (bron). Echter, veel mensen weten niet dat ze coeliakie hebben. Van de 55.000 mensen met deze allergie zouden 50.000 mensen niet eens weten dat ze rondlopen met deze klachten. Dat komt omdat de klachten van coeliakie of een glutenintolerantie vaak erg vaag zijn. Ben jij gediagnosticeerd? En wil jij hier graag op letten met je dagelijkse voeding? Dan is een glutenvrije maaltijdbox een ontzettend goed idee. Op deze pagina lees tips en leveranciers van glutenvrije boxen die je kunt proberen.
- Ongeveer 1 op de 200 Belgen heeft een glutenintolerantie
- Veel Belgen dragen het onbewust met zich mee, ze zijn niet bewust van het feit dat ze coeliakie hebben
- Dat komt omdat de klachten vaak erg vaag zijn, zo zegt Gezondheid.be.
- Typische klachten van coeliakie zijn diarree, braken, buikpijn, een opgezette buik, obstipatie, gewichtsverlies en een groeiachterstand.
- Ook bloedarmoede, botontkalking, een constant moe gevoel, vitaminegebrek of afwijkingen aan de tanden kunnen duiden op een glutenintolerantie
- In België is er op dit moment 1 maaltijdbox die volledig gluten- en lactosevrij is: dit is Ekomenu
- Met een aantal slimme aanpassingen kan je veel andere boxen ook gemakkelijk glutenvrij maken
Welke glutenvrije boxen zijn er in België?
Ekomenu is op dit moment de enige glutenvrije maaltijdbox in België. Ekomenu is een maaltijdbox die zich heel erg richt op persoonlijke leefstijlen. Zo kunnen klanten middels Mijn Persoonlijk Menu kiezen voor leefstijlen als variatie, afvallen, ketogeen, vegetarisch en dus ook gluten- en lactosevrij. Elke week staan er meer dan 20 recepten klaar waar je uit kunt kiezen. Hier zitten standaard 3 of 4 glutenvrije gerechten tussen. Op die manier weet je dus zeker dat je iedere week jouw kookbox kunt vullen met gerechten die glutenvrij (en indien gewenst ook lactosevrij) zijn.
Hoe werkt de glutenvrije box van Ekomenu?
Ekomenu is een Nederlandse leverancier van biologische maaltijdboxen. Je kunt kiezen uit liefst 13 leefstijlen en meer dan 20 recepten per week. Op die manier past deze box precies bij jouw individuele wensen. Ekomenu bezorgt in heel België en is als enige volledig biologisch. De box is beschikbaar voor 1 t/m 4 personen en is er al vanaf €44,01 (3 gerechten voor 1 persoon). Levering vindt plaats op maandag en vrijdag. Tot 4 dagen voor de bezorgdag kan je nog wijzigingen doorvoeren in jouw account. Let op: de glutenvrije recepten kunnen wel sporten van gluten bevatten.
Kan ik andere maaltijdboxen zelf glutenvrij maken?
De andere maaltijdboxen bieden helaas nog geen specifieke glutenvrije variant aan. Toch kan je veel boxen prima gebruiken met een aantal kleine aanpassingen. Hieronder vindt je een aantal tips:
- Gebruik courgettespaghetti of zoete-aardappellintenin plaats van pasta
- Een broodje (bijvoorbeeld bij een broodje hamburger) kan je vervangen voor een portobello. Je kunt een burger ook in een blad sla leggen
- In plaats van lasagnebladen kan je bijvoorbeeld gegrilde plakken aubergine/courgette gebruiken
- Gebruik pastinaak i.p.v. aardappelen en gebruik quinoa i.p.v. rijst
- Eet je ook lactosevrij: vervang melk/room voor kokosmelk of amandelmelk en gebruik kokosolie i.p.v. boter
Tips voor een glutenvrij dieet
Bezorgd dat je lijdt aan gluten-intolerantie? Of heb je al coeliakie? Als je een glutenvrij dieet volgt zullen deze tips je helpen om de dagen wat makkelijker door te komen.. Coeliakie is een levenslange, ernstige auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem overdreven reageert op gluten; een eiwit dat je vindt in tarwe, gerst en rogge. De enige behandeling voor deze aandoening is het volgen van een strikt glutenvrij dieet, je hele leven lang. Je vindt tegenwoordig veel winkels die enkel glutenvrije producten verkopen en je dus helpen bij jouw dieet.
Voor degenen die net zijn gediagnosticeerd met deze aandoening, kan het vooruitzicht van een strikt glutenvrij dieet ontmoedigend lijken; maar gewapend met de juiste kennis, kan je je levensstijl relatief eenvoudig aanpassen.
1. Lees alle labels van de voedingsmiddelen die je koopt.
Alle verpakte levensmiddelen in de EU moeten informatie bevatten inzake allergenen. Dit betekent dat je kunt zien of een product geschikt is voor een glutenvrij dieet door het lezen van de ingrediëntenlijst. Als het product gluten bevat, dan moet dit worden vermeld. Kijk dus uit naar namen als tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en andere granen omdat deze allemaal gluten bevatten. Vaak zijn deze ingrediënten ook in het vet aangeduid.
2. Gebruik alternatieven voor voedingsmiddelen met gluten
Pasta, brood en crackers bevatten allemaal gluten, maar dat betekent niet dat je niet meer kan genieten van deze voedingsmiddelen. Neem alternatieven van je favoriete voeding en snacks op in je dieet; deze vind je in de meeste supermarkten en gezondheidswinkels. Je vindt glutenvrije alternatieven voor pasta, brood, crackers, wraps, ontbijtgranen en nog veel meer.
3. Veel voedingsmiddelen zijn van nature glutenvrij
Verse groenten en fruit, vlees, gevogelte, vis, kaas en eieren zijn van nature glutenvrij. Je kan deze dus zonder problemen gebruiken als basis voor je maaltijden.
4. Ook sommige granen zijn glutenvrij
Een glutenvrij dieet schrapt niet alle granen uit je leven. Quinoa, teff, amarant, polenta, boekweit, maïs, gierst en tapioca zijn slechts enkele glutenvrije granen en kan je dus zonder problemen opnemen in je dieet. Check de labels om ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van organisch geteelde gewassen. Probeer traditionele broodkruimels te vervangen met polenta kruimels, kies voor glutenvrije noedels van boekweit of rijst en probeer zeker ook eens quinoa in je keuken!